2dl vispgrädde
1dl ljus sirap
1dl råsocker
1nypa salt
1tsk vaniljsocker
50 g smör
3-4dl vinbär eller lingon
Flingsalt
1 smält smöret till degen och blanda med socker och havregryn.
Rör ner mjöl och kanel. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i smord löstagbar form. Ställ in i kylen en stund.
2 grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
3 koka upp grädde, sirap, socker och salt. Låt koka i 20-30 minuter. Prova om krämen är klar genom att hälla en droppe i kallt vatten. Den ska vara mjuk men inte flyta ut. Rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna.
4 fyll det avsvalnade pajskalet med den nästan kalla krämen. Ställ in i kylen minst 1 timma. Lägg sedan på vinbären eller lingonen och strö över flingsalt precis före servering.
Vispa upp crème frachie ca 2 Dl och pudra den med kanel och ät till.
Kolapaj
Hej igen,
Här kommer receptet på kolapajen jag gjorde för några helger sen.
Och även håller på med just nu och förbereder tills vi får vänner på besök imorgon:)
8 portioner
125 g smör
1dl socker
1dl havregryn
2dl vetemjöl
1tsk kanel
Kolakräm
2dl vispgrädde
1dl ljus sirap
1dl råsocker
1nypa salt
1tsk vaniljsocker
50 g smör
3-4dl vinbär eller lingon
Flingsalt
1 smält smöret till degen och blanda med socker och havregryn.
Rör ner mjöl och kanel. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i smord löstagbar form. Ställ in i kylen en stund.
2 grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
3 koka upp grädde, sirap, socker och salt. Låt koka i 20-30 minuter. Prova om krämen är klar genom att hälla en droppe i kallt vatten. Den ska vara mjuk men inte flyta ut. Rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna.
4 fyll det avsvalnade pajskalet med den nästan kalla krämen. Ställ in i kylen minst 1 timma. Lägg sedan på vinbären eller lingonen och strö över flingsalt precis före servering.
Vispa upp crème frachie ca 2 Dl och pudra den med kanel och ät till.
Underbart gott:)
Trevlig helg